2021. március 22., hétfő

Víz - a legnagyobb kincs

A fejlett nyugati társadalmakban sokszor bele sem gondolunk, hogy mekkora kincs is a víz. Kinyitjuk a csapot és tiszta, iható víz folyik belőle. Mennyi vizet használunk el egy nap és mi lenne velünk nélküle? 

A víz az életünk elengedhetetlen eleme, legfontosabb alkotórésze. Az emberi test 60- 70%-a vízből áll, így a folyamatos vízfogyasztás az életbenmaradásunk alapvető feltétele. Mindenhol azt halljuk, hogy naponta 2-3 liter folyadékot fogyasszunk el, hogy megfelelően hidratáltak maradjunk. Ez így is van! A fejlett országokban ennek feltétele biztosított, de a stresszes, rohanó életünk miatt sokszor mégsem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot. Ezzel szemben a világ számos országában vízhiánnyal küzdenek, nincs kiépített vízhálózat, messziről hordják a vizet az emberek kannákban, melynek a minősége sem fogható a mi ivóvizünkhöz. Sok afrikai országban az alapvető higiénés feltételek sem biztosítottak. 

Nagyon fontos, hogy ebben a témában is legyünk tudatosak. Ne csak azt tartsuk szem előtt, hogy fogyasszuk el minden nap a szervezetünk számára szükséges mennyiségű vizet, hanem figyeljünk arra is, hogy ne pazaroljuk a vizet, hiszen a víz kincs! A klímaváltozással, a túlnépesedéssel és a mértéktelen vízhasználattal fogynak a készletek, erre figyelmeztet több nemzetközi szervezet is. Már egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk a környzetünkért és a Föld vízkészleteinek megőrzéséért. Feleslegesen ne folyassuk a vizet fogmosáskor, csak tele mosógépet vagy mosogatógépet indítsunk, javíttassuk meg a csöpögő csapot, vagy a folyamatosan folyó WC-t... és még sorolhatnánk!

Március 22. -  A víz világnapja. Ezen a napon feladatunknak érezzük, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a víz igenis kincs, a víz érték. Ne pazaroljuk, vigyázzunk rá, hiszen az életünk, az életben maradásunk ettől is függ. 
 

Címkék:
hidratáció víz