2017. május 28., vasárnap

Hogyan igyunk többet – 9 + 1 tipp a folyadékfogyasztáshoz

A 2-3 literes napi folyadékszükséglet elfogyasztása sokunk számára gondot jelent. Részben megfeledkezünk róla, részben sokan nem kívánnak ennyi folyadékot.

Néhány tippet adunk az elegendő folyadékfogyasztás elősegítésére.

1. Legyen folyamatosan a kezünk közelében egy palack víz. Tehetünk rá emlékeztetőt is, ami figyelmeztet az ivásra.

2. Ha éhesnek érezzük magunkat, igyunk egy pohár vizet. Az éhség- és a szomjúságérzet gyakran keveredik az agyunkban, ezért is célszerű az ivás.

3. Minden étkezést egy pohár víz elfogyasztásával kezdjünk. Ez a vízháztartás helyreállítása mellett a gyomrunkat is telíti, vagyis kevesebbet fogunk enni. Emellett az emésztést is segíti.

4. Igyekezzünk magasabb víztartalmú ételeket fogyasztani. Ebédünk lehetőleg mindig tartalmazzon levest, együnk sok zöldséget, gyümölcsöt.

5. Sportolás előtt és után mindig igyunk, lehetőleg közben is.

6. Kávé vagy alkohol fogyasztása esetén mindig igyunk egy pohár vizet.

7. A hűtőben mindig tartsunk néhány palack vizet, hogy indulás előtt gyorsan bárhova magunkkal tudjuk vinni a folyadékot.

8. A vizet mindig olyan palackban vagy kulacsban tartsuk, amely gusztusos, kívánatos, csábít a fogyasztásra. Külön előny, ha még szívószál is használható hozzá. Megfigyelések szerint szívószállal nagyobb kortyokban iszunk, tehát több vizet fogyasztunk.

9. Ha már unjuk a vizet, akkor sem mindjárt a cukros üdítők után nyúljunk. Tegyünk a vízbe kockára vágott gyümölcsöt, ami kellemesen ízesíti a vizet.

  +1  Súlyos esetben különleges odafigyelés igényével: Vezessünk ivási táblázatot. Nem kell itt nagy dologra gondolni, minden ivás után tegyünk egy X-et a papírlapunkra. Ha este legalább 8 darab X szerepel lapunkon, megjutalmazhatjuk magunkat. De ha nem szeretnél táblázatot tölteni, írogatni, akkor Neked egy olyan kulacs kell, aki jelez, hogy mikor kell innod: ő a MyHydrate okospalack!