2019. május 20., hétfő

Szénsavas vagy szénsavmentes víz?

A szénsavas víz ugyanolyan jól hidratálja az embert, mint a nem szénsavas változata. Szénsavas vizet inni egészséges lehet néhányunknak és ugyanolyan jó forrása a hidratációnak. Azonban nem mindegyik szénsavas víz ugyanolyan. A legtöbb esetben a szénsavmentes víz ajánlott folyamatos fogyasztásra.

A szénsavmentes víz könnyen hozzáférhető, természetes forrásokból származik.

A szénsavas víz szén-dioxidot tartalmaz, amelyet nagy nyomással oldanak fel a vízben. Ez a folyamat adja buborékokat és ad a vízhez enyhén sós ízt. Ezek a vizek általában palackozottan kerülnek hozzánk, de otthon is elkészíthetőek szódás szifonokkal. Sokan azonosítják a szénsavas vizet az ásványvízzel, de azt fontos tudni, hogy az ásványvizek is szénsavmentes formában fordulnak elő és azokat is csak utólag dúsítják szén-dioxiddal.

Melyik az előnyösebb?

Akkor a szén-dioxid dúsításon kívül mi a különbség a szénsavas és szénsavmentes vizek között? Vizet inni létfontosságú nekünk embereknek, de vizet inni buborékokkal nem. Tehát az eltérés csupán a buborékok és az íz? Igen! Viszont ezek a buborékok magukban hordoznak bizonyos egészségügyi kockázatot.

Egészségügyi kockázatok a szénsavas vízzel kapcsolatban

Az egyik ilyen kockázat a fogszuvasodás. Amíg a buborékok nem közvetlenül károsítják a fogzománcot, addig a széndioxidos dúsítás hozzájárul az állkapocs csont kálcium tartalmának csökkenéséhez. A fogszuvasodás ezután ennek a következménye. Továbbá, ha ízesített szénsavas üdítőket iszunk - azok cukortartalma egyértelműen káros a fogzománcra.

Emésztési problémák jelentkezhetnek, de ezek egyéntől függőek. Érzékeny gyomrúaknál a többlet szénsav gyomorsav túltengést okoz, ami irritálhatja a gyomor nyálkahátyáját. Másrészről viszont a szénsavas víznek pozitív hatása is lehet az emésztésre azzal, hogy "felgyorsítja a dolgokat".

A negatív hatások ellenére vannak hasznos tulajdonságai is a szénsavas víznek. Mind a szénsavas és szénsavmentes vízre igaz, hogy megtelíti a gyomrunkat, mindkettő kalóriamentes, így segítenek a fogyókúrás céljaink elérésében. Fontos kiemelni viszont, hogy több szénsavas vízre van szükségünk, mint szénsavmentesre, hogy ugyanolyan mértékű hidratálást érjünk el.

Összefoglalás

A különféle elönyöket és hátrányokat felmérve kijelenthető, hogy bár a legtöbb ember jobban kedveli a szénsavas víz ízét, a szénsavmentes víz jobb választás lehet az egészségünk és a hidratáció szempontjából. Kulacsaink is szénsavmentes folyadék tárolására alkalmasak, legyen az egy EQUA üvegkulacs, egy NorAqua gyümölcsinfúziós kulacs vagy egy Ars Una műanyag kulacs. 

Címkék:
hidratáció víz