2019. február 3., vasárnap

Száraz téli idő - szükség lesz a saját kulacsra

Itt a tél, próbálunk helyrejönni a Karácsonyi túlfogyasztás után és a testünk is vágyik a pihenésre. Nem rossz gondolat egy alkoholmentes hónapot beiktatni, de az nagyon fontos, hogy a hidratációra odafigyeljünk.

A motivációs palackjaink tökéletes társak a hideg téli időjárásban is. Segít követni mennyit ittál egész nap, biztosítja az extra motivációt, hogy a napi célunkat elérjük.

Mit jelent egy alkoholmentes hónap a testünknek?

Ha tartózkodunk az alkoholtól egy hónapig, az rengeteg előnnyel jár. Ez gyakran komoly kihívást jelent, de ha erősek maradunk ez a jövőbeni alkoholfogyasztásunk csökkentésével is jár.

Előnyök

  • Jobb alvás
  • Súlycsökkenés / Diéta
  • Több energia
  • Pozitív változások a jövőbeni alkoholfogyasztásban

Az alvás javulása általában már az első hét után érződik. Alkohol fogyasztása után a probléma az alvással úgy jelentkezik, hogy annak ellenére, hogy a mély alvás bekövetkezik a REM szakasz (rapid-eye-movement) kimaradhat. Általánosságban egy átlagos éjszaka 6-7 REM szakasz követi egymást. Ha alkoholt fogyasztottunk el, ez lecsökkenhet akár mindössze egy szakaszra, így kevésbé pihentető alvást eredményez.

Jobb alvás eredménye

  • Jobb koncentráció
  • Hatékonyabb munka
  • Érzelmi stabilitás
  • Kellemes közérzet
  • Súlycsökkentés

Az alkohol teli van kalóriával - egy doboz sör, sok esetben annyi kalóriát tartalmazhat, mint egy nagy szelet pizza. Ráadásul egy éjszakai mulatozás során sokan az alkoholfogyasztás mellé hozzátesznek egy nagy adag zsíros gyorskaját - amely szintén rengeteg kalóriát tartalmaz.

Több energia

Az alkohol csökkenti az immunrendszerünk hatékonyságát, így az kevésbé lesz alkalmas a fertőzések leküzdésében. Továbbá az alvásunkat érintő negatív hatások miatt fáradtak és lassúak leszünk.

Maradj hidratált!

Az alkohol kiszárít! Amikor másnaposan felébredsz, a rossz közérzet oka az, hogy a tested kiszáradt. Nem ittál elég vizet az alkohol mellé, hogy kompenzálj. Amikor alkoholt iszunk sűrűn látogatjuk a mosdót - az alkohol vízhajtó hatása miatt. Több folyadékot veszítünk, mint amennyit magunkhoz veszünk - ez kiszáradáshoz vezet.

Végül még egy rossz hatása az alkoholnak a pénztárcánkra is. Jobban jársz, ha ezt az összeget okosabban költöd el - például az egészségedre való tekintettel beruházol egy NorAqua motivációs palackra ;)