2018. október 8., hétfő

Erős migrén vagy fejfájás? A hidratáció segít!

A migrénnek, fejfájásnak rengeteg oka lehet, de az egyik meghatározó a dehidratáció.

A különböző fejfájások mindegyikén segíthetünk valamelyest a felelősségteljes folyadékfogyasztással. Érdemes kideríteni a fejfájás okát, mielőtt azonnal a fejfájás-csillapító gyógyszert választjuk.

Íme néhány gyakori ok:

  • dehidratáció (többször nagyon erős fáradtsággal párosul)
  • krónikus fejfájás (leginkább a stressz okozza)
  • hormonális alapú (ilyenek a migrénes fejfájások)
  • megfázás, influenza, arcüreggyulladás

Amikor a kiváltó ok a dehidratáció, a fejfájás nagyon intenzív és lefárasztja a testet és az agyat. Amikor nem fogyasztunk elegendő vizet, az fáradtságot okoz. A fáradtság erősíti a fejfájást, amitől még fáradtabbnak érezzük magunkat, így egy dominó-effektus jön létre. Ilyen esetben vissza kell állítanunk a megfelelő hidratációt.

A megfázás, influenza, orrdugulás nem megelőzhető, vagy gyógyítható hidratációval, viszont ha ilyenkor jobban figyelünk rá, hogy elegendő vizet, folyadékot igyunk, a gyógyulás mindenképpen gyorsabb. Gyakran az influenzával harcolva nem vágyunk rá, hogy igyunk és szinte biztos, hogy többet izzadunk - legszívesebben elbújnánk a világ elől. A testünk gyorsan veszíti a folyadékot az izzadás és a hidratáló ételek és italok hiányában. Bármelyik fent említett fejfájás esetén próbáljunk meg egyszerűen vizet fogyasztani. A kávé, a tea, és a szénsavas üdítők a koffein tartalmuk által mind csak erősítik a dehidratációt, ettől pedig kialakul, vagy megerősödik a fejfájás.

A fejfájással küzdők nagy része régen megtanulta a folyamatos hidratáció fontosságát. Az ilyen esetekben az orvosok a gyógyszer alkalmazása mellett kiemelik a folyadékfogyasztás fontosságát. Tudományos kísérletek során a fejfájásban szenvedőket két csoportra osztották, ahol az egyik csoport látványosan több vizet fogyasztott a másik csoportnál. Azok, akik több folyadékot fogyasztottak, rövidebb fejfájásos szakaszokról és alacsonyabb intenzitásról számoltak be társaiknál.

Ne maradj folyadék nélkül - hidratáld magad folyamatosan! Vigyél magaddal vizet egy megfelelő nagyságú kulacsban, ha utazol, ha dolgozol az irodában, vagy éppen kint töltöd a szabadidődet! Az okospalack.hu webáruházban mindenki megtalálja a számára megfelelő kulacsot, legyen az sportos, vagy elegáns, üvegkulacs vagy BPA mentes műanyag palack. A folyamatos hidratálásban is segítséget nyújtunk: Válaszd a NorAqua motivációs kulacsot, mely az időskála segítségével nyomonköveti a napi folyadék fogyasztásod. De kiváló választás egy ULLA hidratációs emlékeztető is, melyet akár egy kulacsra, akár egy bögrére is felhelyezhetsz. Az ULLA 30-40 percenként jelez, hogy igyál :)

A lényeg, bármilyen kulacsot is választasz, hogy a nap folyamán lehetőleg minél gyakrabban fogyassz folyadékot!

Jó hidratálást kívánunk!