2017. június 3., szombat

Mit jelent az, hogy BPA mentes?

Nagy valószínűséggel magad is hallottál már az aggodalmakról a műanyag palackok kémiai tartalmáról. Milyen lehetőségeink vannak, ha fontos a gyermekeink és saját magunk egészsége? A szakértők a következőket írják a BPA-ról és a BPA mentes termékekről.

A BPA a biszfenol A rövidítése. Ez egy ipari vegyi anyag, amelyet bizonyos műanyagok és gyanták előállítására használtak az 1960-as évek óta. A BPA polikarbonát műanyagokban és epoxigyantákban található. A polikarbonát műanyagokat gyakran olyan tárolóedényekben használják, amelyek élelmiszereket és italokat tárolnak, mint például bizonyos PET vízpalackok

Ha már a PET palackokról és ásványvizekről beszélünk fontos megjegyezni a következőket: Amennyiben folyamatosan ásványvizekkel próbáljuk a napi vízbevitelünket megoldani, oda kell rá figyelni, hogy 1500 mg ásványianyag-tartalom esetében fontos a vizeket váltogatni. Hosszabban itt olvashatsz a csapvíz kontra ásványvíz témáról.

Mi a klórtól megtisztított csapvizet és a BPA mentes műanyag palackokat (NorAqua, Equa) vagy üvegkulacsokat ajánljuk.

Az epoxi gyanták legtöbbször fémtermékek belsejének bevonására szolgálnak, mint például élelmiszerdobozok, palackok és vízvezetékek. Egyes fogászati ​​tömítőanyagok és kompozitok is tartalmazhatnak BPA-t.

Egyes kutatások kimutatták, hogy a BPA bejuthat élelmiszerekbe vagy italokba a BPA-ból készült, vagy azzal kezelt tartályokból. A BPA-nak való kitettség aggodalomra ad okot, mert a BPA lehetséges egészségügyi hatásai a magzatok, csecsemők és gyermekek agyára, viselkedésére és prosztata mirigyére hathatnak károsan. További kutatások utalnak a BPA és a megnövekedett vérnyomás közötti lehetséges kapcsolatra.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azonban elmondta, hogy a BPA bizonyos élelmiszerekben nagyon alacsony szinteken biztonságos. Ez az értékelés több száz tanulmány felülvizsgálatán alapul.

Az FDA folytatja a BPA felülvizsgálatát, beleértve a folyamatban lévő kutatások támogatását is. Időközben, ha aggaszt a BPA, akkor a következő lépésekkel csökkentheted a kockázatokat:

  • Használj BPA-mentes termékeket! A gyártók egyre több BPA-mentes terméket hoznak létre. Keresd a BPA-mentes címkével ellátott termékeket. 
  • Csökkentsd a konzervek használatát, mivel a legtöbb doboz BPA-tartalmú gyantával van bélelve.
  • Kerüld a hőt! A szakértők nem javasolják a polikarbonát műanyagok mikrohullámú sűtőben való felhevítését - ez lehetővé teheti a BPA-nak az élelmiszerekbe való bejutását.
  • Használj alternatívákat. Használj üvegkulacsokat, porcelán vagy rozsdamentes acél tartályokat.