2020. május 25., hétfő

Mennyit igyon egy gyerek?

Kisgyermekes szülőkben gyakran felmerül a kérdés: Mennyit igyon egy gyerek?

Cikkünkben próbáltuk körbejárni, a gyermekeknek mennyi folyadékra van szükségük egy nap.

Egy gyermek teste magasabb arányban tartalmaz vizet, így testtömegükhöz képest arányaiban több folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek. Ezért a gyerekeknél a folyadékfogyasztásra még fontosabb odafigyelniük a szülőknek.

A kisgyermekek még nem érzik a szomjúságot, így nekünk, felnőtteknek kell folyamatosan gondoskodni az ő folyadékpótlásukról. Napközben, játék közben is kínáljuk őket mindig folyadékkal, étkezések mellé pedig mindig készítsünk nekik egy pohár vizet. Ha már kisgyermekkorban megszokja, hogy a nap folyamán folyamatosan igyon, akkor ez felnőttként se lesz másként :)

A Német Táplálkozástudományi Intézet adatai alapján különböző korú gyermekeknek a következő folyadékszükségletük van:

  • 1-3 éves korban kb. 820 ml
  • 4-6 éves korban kb. 940 ml
  • 7-9 éves korban kb. 970 ml
  • 10-12 éves korban kb. 1.170 ml
  • 13-14 éves korban kb. 1.330 ml
  • 15-19 éves korban kb. 1.530 ml

Első ránézésre soknak tűnik a mennyiség, főleg a kicsiknek, de ha betartjuk, hogy minden étkezés mellé 0,5-1 dl folyadékot készítünk és a nap folyamán többször is megkínáljuk innivalóval, higgyétek el, sikerülni fog.

A folyamatos folyadékfogyasztás pedig nagyon fontos és meghálálja magát.

Ahhoz, hogy a folyamatos folyadékfogyasztás gyerekjáték legyen és a kicsik is szívesen igyanak, szerezz be egy cuki kulacsot nekik. Kicsiknek az aranyos, állatmintás és színes EQUA műanyag kulacsokat ajánljuk, nagyobbaknak az EQUA üvegkulacsokat akár szilikon, akár filc borítással. Melegben kiváló hőtartást biztosít egy NorAqua hőtartó kulacs, így délután is hűsítő folyadékot kínál a suliban vagy a táborban.

És hogy mit igyon a gyerek?

Következő cikkünkből hamarosan kiderül...