2017. szeptember 7., csütörtök

Tudtad? – Izomgörcsöt is okozhat a vízhiány

Többünkkel előfordult már, hogy arra ébredtünk az éjszaka közepén, nagyon fáj a lábunk, szinte mozdítani sem tudjuk, görcsben áll az alsó lábszárunk. A vádli görcse leginkább az idős embereket érinti, de gyakran előfordul a kismamák körében is, sőt a sokat edzőket sem kíméli. Előfordul, hogy a görcs egészen a lábfejig terjed. Ilyenkor az egyetlen azonnali megoldás, ha felkelünk az ágyból és járkálunk, közben masszírozzuk a görcsben álló izmokat. Fájdalmas, de segít.

A lábikragörcs nagyobb valószínűséggel fordul elő a szervezet vízhiányos állapotában. Az izmok ilyenkor erőteljesebben reagálnak az ingerekre, váratlan, akaratlan és erőteljes összehúzódásokat produkálnak. A nagy nyári melegben gyakrabban tapasztalhatjuk, ha a fokozott verejtékezés által elvesztett vizet és sót nem pótoljuk kellő módon.

Az egyébként egészséges szervezet esetében sokat tehetünk a megelőzés érdekében a minél több folyadék fogyasztásával. Napi 2-3 liter tiszta víz, ásványvíz vagy tea a legmegfelelőbb erre a célra. A szervezet magnéziumszintjét is emelni kell ilyenkor, napi néhány szem dió vagy mogyoró elrágcsálása is nagyon hasznos lehet. 

A vízháztartás és a magnéziumszint javítása céljából javasoljuk, hogy a Noraqua palackot este töltsük meg tisztított ivóvízzel, és a gyümölcsinfúziós kosárkába helyezzünk 5-10 szem aszalt sárgabarackot. Másnapra nagyon finom és egészséges üdítőitalt kapunk. Szintén magas a magnéziumtartalma a banánnak is, azzal is ízesíthetjük az ivóvizünket.

Érdekes ízhatást eredményez, ezért valószínűleg kevesebbeknek fog ízleni, de hasonlóképpen nagyon egészséges a zöld színű zöldségekből készített apríték behelyezése a kosárkába. Javasoljuk a brokkoli – spenót keveréket egy apróra vágott zöldalmával ízesíteni.