2017. június 24., szombat

Hidratálás a nyári melegben

A nyári hőség végre itt van, de hordoz magában bizonyos kockázatokat. Az egyik legfontosabb dolgunk a nyári melegben, hogy biztosítsuk magunknak és gyermekeinknek a hőségben is a megfelelő hidratáltságot. Ne korlátozódjon ez csak az ivásra, a nyár remek alkalom vízközeli programokhoz is. Az úszás továbbra is az egyik legkiválóbb teljes testet átmozgató mozgás amit végezhetünk - mindamellett tökéletesen hűsíti a testet a hőségben.

Elkezdődik természetesen a grill szezon is. Gyakran csábítóan hangzik leöblíteni a finom grillhúsokat egy üveg sörrel és kifeküdni a napra, de ezzel kockáztatjuk a hidratáltságunkat. Ha hányingert, ingerlékenységet, vagy szédülést érzel, előfordulhat, hogy ez a folyadék hiányának a jele. Az alkohol kiszárít és vízhajtó hatása van. Érdemes megpróbálni az alkoholos italokat vízzel váltogatni, pótolni az alkohol által elvont folyadékot, így egész nap jól érezhetjük magunkat. A tisztított csapvíz tökéletes megoldás, nincs szükség rá, hogy több zsugor ásványvizet raktározz, ha a barátaid váratlanul betoppannak. Fontos tudni továbbá, hogy míg a faszénen grillezett fűszeres húsok aromája csodálatos, addig aktív szerepet játszanak a kiszáradásban.

A nyár folyamán érdemes elkerülni, hogy jeget adj a vízhez. Igaz, csábítóan hangzik, de a hideg víz megköti a gyomorizmokat, ezzel korlátozza a folyadék mennyiségét amely képes felszívódni. A sportitalok okozta csábításnak sem jó engedni. Egy nagyon erőteljes edzés után igaz hasznosak lehetnek, hogy az elveszített energiát visszapótolják, de tele vannak cukrokkal és egyéb szénhidrátokkal. A csapvízzel nem tudsz melléfogni, ha pedig unalmasnak találod dobd fel némi szeletelt gyümölccsel!

Az elkövetkező hónapokban mindannyian sokkal több vizet fogunk inni, ezért fontos, hogy felelősségteljesen és bölcsen viselkedjünk, elkerülve a felesleges hulladékokat is. Remek választás a sok száz PET palack helyett az üvegkulacs és a BPA mentes műanyag kulacs, kiegészítve hidratációs emlékeztetővel.