2019. október 17., csütörtök

Hidratációval a fáradtság ellen!

Nem mindig könnyű beazonosítani, hogy miért is vagyunk fáradtak, de általában a legjobb gyógymód rá, ha iszunk egy pohár vizet.

A fáradtság a kiszáradás korai jele, és a test hidratációs szintjének csökkenése. Már akár 1-2% is elegendő ahhoz, hogy romoljon a koncentrációnk. Minél korábban felismerjük a dehidratáció jeleit, annál könnyebb orvosolni a kiszáradást, de ha ezt halogatjuk, az akár elektrolit egyensúlyhiányhoz is vezethet, amely befolyásolhatja az izmok és a szív működését.

Ha nem vagyunk megfelelő hidratálva, akkor testünk úgy jelez, hogy egyszerűen fáradtnak érezzük magunkat, mint egy hosszú nap után. A jellemzően délutáni erős fáradtságérzetet is gyakran a vízhiány okozza, így ahelyett, hogy kávéval vagy csokoládéval próbálnánk növelni az energia- vagy koncentrációs szintet, előbb igyunk meg egy pohár vizet. Ezt legtöbben gyakran elhibázzuk és felesleges kalóriákat viszünk be a szervezetünkbe. Ha a nap folyamán nem fogyasztunk elegendő vizet, akkor szívünknek is erőteljesebben kell dolgoznia a vér pumpálásában, mert csökken a vérmennyisége (vérünk nagy része víz). Ha a szív keményebben dolgozik, és a vérünk kissé sűrűbb, akkor izmaink kimerülhetnek, mert hosszabb időt vesz igénybe, és több energiát kell felhasználnunk ahhoz, hogy az izmainkhoz létfontosságú tápanyagokat és oxigént megkapjuk.

A teljesítmény maximalizálásának kulcsa az, hogy folyamatosan hidratáltak maradjunk. Arra kell törekedni, hogy keveset, de gyakran igyunk. Ha szomjasnak érzzük magunkat, akkor valószínűleg már a kiszáradás nagyon korai jeleit tapasztaljuk. A nap folyamán akár fél óránként kortyoljunk néhányat a kulacsunkból, ezzel biztosítva a hidratáció megfelelő állapotát. A vizelet színe szintén jó mutatója annak, hogy hidratáltak vagyunk, vagy sem. Például, ha világos színű vagy átlátszó, akkor valószínűleg elég folyadékot fogyasztottunk, de ha sötét, akkor több vizet kell inni. Edzés esetén is többet kell inni ahhoz, hogy leküzdjük az izzadtsággal elveszített vizet. Ugyanez igaz akkor is, ha magas hőmérsékletnek vagyunk kitéve. Edzés közben próbáljuk meg elkerülni az olyan magas energiatartalmú italokat, amelyek tele vannak cukorral, valamint olyan mesterséges ízesítőkkel és színezékekkel, amelyekre nincs szüksége a szervezetünknek. Ha nagy intenzitású sportokon veszünk részt, akkor a vízfogyasztást sport italokkal kell kiegészíteni, hogy helyettesítse az elvesztett elektrolitokat.

Végül néhány tipp az energiaszint növelésére:

  • Igyál vizet egész nap folyamatosan – gyakran keveset. Hogy ne felejtsd el, használj egy Ullát, aki jelez, mikor inni kell!
  • A folyamatos hidratációhoz legyen nálad mindig egy kulacs, mely ízlésedhez illően lehet egy EQUA üvegkulacs, egy NorAqua hőtartó kulacs vagy egy műanyag palack.
  • Próbálj hetente 2-3 alkalommal sportolni – sokat segít. Ide is vigyél magaddal egy sportkulacsot.
  • Feküdj le minden nap ugyanabban az időben, és kerüld el a koffeintartalmú italokat lefekvés előtt!
  • Egyél rendszeresen!
  • Az alkohol csökkentheti az energiaszintet, ezért fogyaszd mértékkel!
Címkék:
hidratáció víz