2017. április 30., vasárnap

A VÍZ - élet, erő, egészség

Teljes testtömegünknek körülbelül 60%-át a víz teszi ki. Ennek aránya az egyéni testösszetétel és az életkor miatt némileg változhat. Az emberi test működési funkciói és a különböző környezeti behatások miatt a szervezet víztartalma folyamatosan csökken, vagyis a hibátlan működéshez a vizet folyamatosan pótolni kell.

Egy egészséges felnőtt ember napi folyadékszükséglete minimum 2 liter, de a szakirodalom inkább 2,5 – 3 literben határozza azt meg, normál körülmények között. Természetesen extrém helyzetekben (magas hőmérséklet, fokozott fizikai erőkifejtés) az egészséges szervezet esetében is akár duplájára növekszik ez a mennyiség. A különböző betegségek, például a lázas állapot, hányással vagy hasmenéssel társuló betegségek esetén is fokozott a vízszükséglet. Bizonyos állapotokban (pl: várandósság) illetve életkori szakaszokban (időskor) is nagyobb mennyiségű folyadékot igényel a szervezet.

A mai rohanó világban gyakori, hogy nem figyelünk oda eléggé a szervezetünk folyadékszükségletének kielégítésére, sőt mindezt tulajdonképpen észre sem vesszük. Reggel felhörpintjük a kávénkat, rohanunk munkába. A munkahelyi feladataink ismét lekötnek bennünket, csak arra eszmélünk, hogy ebédidő van. Gyorsan bekapunk valamit, és ismét a munka. Gyakran csak a délutáni fejfájás megjelenése után jut eszünkbe, hogy egész nap nem ittunk semmit.

Sokkal tudatosabban kell élnünk! Magyarországon az egészséges ivóvíz mindenhol rendelkezésre áll, csak oda kell figyelnünk a fogyasztására. Ebben segítenek a Magyarországon elsőként az okospalack.hu webáruházban megjelent okoskulacsok és hidratációs emlékeztetők.