2019. április 22., hétfő

Föld napja - Tippek, hogyan csökkentsd a saját ökológiai lábnyomod

Egy ismert tény, miszerint a magas szén-dioxid kibocsátás az éghajlatváltozás egyik fő tényezője. A hőmérséklet egy kis mértékű növekedése is drámai hatással lehet a Föld ökoszisztémájára, ezért a legfontosabb feladatunk, hogy törekedjünk a szén-dioxid kibocsátás minimálisra csökkentésére. A legfontosabb szén-dioxid kibocsátó tényezők életünkben az autók és a gáz használata, de ezeken kívül sajnos a mindennapjainkban sok egyéb környezetszennyező dologgal találkozunk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel Te is hozzájárulhatsz a Föld megóvásához és a saját ökológiai lábnyomod csökkentéséhez.

Vásárolj helyi termelőktől

A mezőgazdasági kistermelők piaca és a helyi zöldségárusok nagyszerű hely ahhoz, hogy beszerezd a mindennapjaidhoz szükséges zöldségeket és gyümölcsöket. Vásárolj helyi termelőktől kis hússzaküzletekben és térj be a helyi kis pékségbe. A nagy szupermarketláncokban árult zöldségek, gyümölcsök általában nem helyi termékeket értékesítenek, sok címkézést és csomagolást igényelnek és a legfontosabb, hogy rengeteg szállítást. Ezek mind terhelik a környezetet.

Használj LED lámpákat

Amint a hagyományos izzók kiégnek nálad, LED égőkre cseréld le őket. Első hallásra drága befektetésnek tűnik, de egyrészt több használati órát kapsz a pénzedért, másrészt pedig sokkal kevesebb energiát használnak, így pénzt takaríthatsz meg, melyet a villanyszámládon fogsz észrevenni.

Moss és mosogass alacsonyabb hőmérsékleten

Ha lehetséges, állítsd be a mosógéped és a mosogatógéped alacsonyabb hőmérsékletre. Bár nem minden készülék esetében lehetséges, de tudd, a víz felesleges fűtése szintén energiapazarló folyamat.

Csökkentsd a hulladéktermelésed

A hulladék feldolgozása sok energiát igényel. Gyűjtsd szelektíven a szemetet, ezáltal a papír és a műanyag újrahasznosításához Te is hozzájárulatsz. Ne használj műanyag szatyrokat a bevásárláshoz, hordj magaddal textil, többször használatos táskát. Vásárolj lehetőleg piacokon, termelőknél olyan termékeket, amik nincsenek külön csomagolva, így csökkentve a háztartásodban keletkező hulladékokat.

Használj többször használatos vizes palackokat és poharakat

Az eldobható PET palackok helyett használj saját kulacsot, így nem terheled folyamatosan újabb és újabb műanyag hulladékkal a Földet. És mit tölts a saját kulacsodba? A PET palackban megvásárolt ásványvizek helyett fogyassz tisztított csapvizet. Az eldobható műanyag poharak helyett pedig természetes alapanyagú bambusz poharakat ajánlunk.

Milyen kulacsot válassz? Találd meg a Hozzád legjobban illőt üvegkulacsok, BPA mentes tritán műanyag kulacsok és alukulacsok közül válogathatsz az okospalack.hu webáruházban.