2018. február 18., vasárnap

Éhség vagy szomjúság?

Éhség vagy szomjúság?

Az éhség és a szomjúság egyformán kellemetlen érzés, de néha nehéz megkülönböztetnünk. Hogyan lehet megmondani a különbséget a szomjúság és az éhségérzet között?

Ismerős érzés, mikor a gyomrunk felől valamilyen hiányérzet ad jelet nekünk?  Az első reakció a legtöbb ember számára az, hogy feltételezzük, hogy éhesek vagyunk és egyből a konyha felé vesszük az irányt, de valójában csak szomjasak lehetünk.

Amikor félreértjük a testünk ezen jelzését, és elkezdünk rágcsálni valamit, igazából becsapjuk magunkat és veszélybe sodorjuk a diétát, valamint a megfelelő hidratálást. Tehát hogyan tudjuk megmondani a különbséget az éhségérzet és a szomjúság között?

Egy egyszerű módja annak, hogy megkülönböztessük a két érzést, hogy igyunk egy pohár vizet, amikor elkezdjük érezni az éhség kezdeti jeleit. 15-20 perc elteltével, ha az érzés továbbra is fennáll, az azt jelenti, hogy a víz önmagában nem elégséges, és itt az ideje egy étkezésnek. De mindig megéri megpróbálni ezt a vizes trükköt először :). Legalább nyolc pohár tiszta folyadékot kell naponta fogyasztania egy egészséges felnőtt embernek a megfelelő hidratáltsághoz.

Ne felejtsd el, hogy a testünk a nap folyamán elveszíti a folyadékot, ezért nagyon valószínű, hogy a gyomor felől érkező hiányérzet az, hogy a tested elkezd kiszáradni. 

Természetesen vannak olyan eszközök, melyek segíthetnek Neked abban, hogy emlékeztessenek a folyadékfogyasztás fontosságára. A hidratációs emlékeztetők jelzik, hogy bizonyos időnként inni kell. Az Ulla segítségével biztosítható a folyamatos vízfogyasztás.

De talán a leghatékonyabb alternatíva lehet a NorAqua motivációs palackba való befektetés, amely biztosítja, hogy rendszeres időközönként elegendő mennyiségű vizet igyunk. A palackon feltüntetett ütemezést követve a testedben nem lesz lehetőség szomjúságérzet kialakulására, hiszen ha minden órában elfogyasztod az ajánlott folyadékmennyiséget, az megfelelő hidratálást jelent a testednek. Így amikor éhségérzetet érzel, az tényleg a gyomor jelzése lesz és bűntudat nélkül elfogyaszthatod akár a finom tortaszeletet is.

A hidratálás fontosságát soha nem szabad alábecsülni, és ha ezzel akár elkerülheted a felesleges kalóriabevitelt is, akkor már megtetted az első lépéseket az egészséges életmód kialakításához.