2018. december 2., vasárnap

Boldog Hidratált Karácsonyt kívánunk

Ismét eljött a Karácsony, céges vacsorák, ünnepi készülődés, meghívások barátokhoz és nagy családi ebédek.

Egy karácsonyi összejövetel, vagy party ne jelentse azt, hogy másnaposan szenvedünk a paplan alatt a mértéktelen étel és alkoholfogyasztás miatt. Ügyesen, beosztva élvezzük az ünnepeket!

A hidratáció a megoldás arra, hogy ne érezzük magunkat szörnyen "másnaposan". Nyilván nem segít akkor, ha túltoljuk az erős italokat, rövid italokat, pálinkákat, borokat. Nincs az a hidratáció, ami helyettesítheti a gyenge akaratot.

Itt vannak a mi tippjeink hogyan vészeld túl a karácsonyi evés-ivást!

ELŐTTE...

Ez egyszerű - töltsd fel magad vízzel vagy zöld teával. Tartózkodj a koffeintől, sós ételektől illetve bármitől, ami dehidratálhat (ilyen ételekről olvashatsz egy korábbi blogunkban). Napközben igyál annyit, amennyi csak lehetséges (alkoholmentes italokat és lehetőség szerint ne gyümölcsleveket, kávét). Próbáld megcélozni az ajánlott napi 2-2,5 liter mennyiséget.

Egyél joghurtot, banánt - amennyiben kedveled őket. A protein és kálium tartalmukkal kiegyensúlyozzák a sós ételeket (füstölt lazac, perecek, chipsek) - az ilyen ételek mindenképpen dehidratálnak majd a karácsonyi vacsora közben.

KÖZBEN...

Amennyiben "Welcome Drink" pezsgővel várnak, jól jársz, ha korlátozod egy pohárra. A buborékos alkoholos italok nagy ellenségeink, ha az optimális hidratáció a célunk. Az alkohol bármilyen formában is érkezik, megköti a vizet a testünkben, de a széndioxidos alkoholos italok ilyen szempontból a legrosszabbak.

Ha lehetséges kerüld el a rövid italokat. Ezek esetenként több alkoholt tartalmaznak, mint vizet, vagy bármilyen más folyadékot. Mindig adj hozzá annyi jeget, amennyi lehetséges - ez mindenképpen segít.

Az alkoholos italok között igyál néha egy-egy pohár vizet és "ne sós" ételeket rágcsálj. Tipp: a legtöbb gyümölcs és zöldség sok vizet tartalmaz - keresd ezeket!

A legjobb koktél? Talán egy Bloody Mary :) A paradicsomlé segíteni fog a hidratációban (és tessék megenni azt a darab zellert, amit sokszor hozzá adnak ;) Ha a paradicsomlé nem a Te világod, próbálkozhatsz más gyümölcs alapú könnyű koktélokkal - esetleg kérj hozzá még egy kókuszvizet, vagy bármi más gyümölcsöt ami van a bárban (ananász, eper, stb).

Ne feledd! Az alkohol hatása általában 30 perccel a fogyasztás után érződik! Ez teszi a különféle röviditalokat igazán veszélyessé. Lehet, hogy már a negyediknél jársz mire megérzed a hatásukat.

UTÁNA...

Az alkohol vízhajtó hatású így mostanra már megszabadultál a víz nagy részétől amit korábban bevittél. Jó, ha készülsz egy palack vízzel a táskádban, ezt megihatod a taxiban hazafelé. Neked tetsző palackot választhatsz a weboldalunk kínálatából

Ha hazaértél irány a konyha és hajts fel még 1-2 pohár vizet (esetleg egy mandarin, narancs vagy bármilyen lédús gyümölcs - ilyenkor az nagyon jól tud esni). Ha gondolod az ágy mellé is készíthetsz még vizet.

Ha így jársz el, nagy eséllyel elkerülheted a másnaposságot, fejfájást és a kellemetlen teltségérzetet a következő nap reggelén :)

Kellemes Karácsonyt kívánunk! Csak ügyesen!