2018. szeptember 1., szombat

A 7 leginkább dehidratáló étel

Az oldalunk gyakori látogatói nagyon jól tudják már azt, milyen fontos, hogy a testünket folyamatosan hidratáltan tartsuk. Figyelni kell rá, hogy milyen sok vizet veszítünk a nap folyamán, és ezt folyamatosan pótoljuk is vissza.

A testmozgás és a magas hőmérséklet fontos szerepet játszanak a vízvesztésben, de vannak olyan speciális ételek, amelyek ezt a nem kívánt folyamatot felerősíthetik.

Íme a 7 leginkább dehidratáló étel:

Sós rágcsálnivalók

Az nem újdonság, hogy a só sok vizet leköt bennünk. A vesénk úgy kompenzálja ezt a beömlő sóáradatot, hogy vizet von el a testünk más részéből, így más szerveket és sejteket szárazon hagy. Ennek hatására bármilyen étel, amelynek magas a sótartalma nagyon dehidratáló. A csomagolt chips-ek, perecek, popcorn jó példái ezeknek.

Fehérje

A nagy mennyiségű fehérjét tartalmazó ételek a legtöbb esetben erősen dehidratálóak - legyen szó vörös, vagy fehér húsokról. A legrosszabbak ebből a szempontból a feldolgozott húskészítmények (párizsi, sonka, virsli), melyek gyakran nagy mennyiségű sót is tartalmaznak. Igyunk jó sok vizet a húsételek mellé és esetleg egészítsük ki magas víztartalmú zöldségekkel, gyümölcsökkel. Viszont kerülendő ezek közül a spárga és a petrezselyem.

Spárga és petrezselyem

A spárga és a petrezselyem vízhajtó hatású zöldségek. Ha többet kell a mosdót látogatnunk, akkor természetesen több vizet is veszítünk. Ha ezt a hatást szeretnénk elkerülni válasszuk inkább a spenótot helyettük - az nem olyan megterhelő a testünknek :)

Szójaszósz

Ha nagy kedvelője vagy a kínai gyorséttermeknek (és ki nem az?) akkor ezek után lehet óvatosabb akarsz majd lenni a szójaszósszal. A tészta kevesebb szósszal talán nem az igazi - és persze nem is kell lemondani róla - de ne felejtsd el, hogy ez lényegében folyékony só! Jó döntés mértékkel fogyasztani, de így is fontos, hogy ezek az ételek mellett igyunk jó sok vizet! Ennek hiányára előbb-utóbb rájössz magad is, a tested szól, de az általában már egy kicsit késő..

Cukros finomságok

Nem csak a só tudja kiszárítani a testet. A cukornak ugyanilyen tulajdonsága van, ugyanazon okokból. A vesénk túlkompenzál amiatt, hogy a cukornak nagy mértékben nincsen semmi keresnivalója a vérünkben, ezért folyadékot fog elvonni a test más részeiből, hogy az egyensúlyt visszaállítsa. A cukros üdítők a fő bűnösök ebben a kategóriában, szimplán a eltúlzott cukortartalmuk miatt, de persze a sütik és csokik is tömve vannak cukorral. Ezeket már a diétád miatt is óvatosabban akarod fogyasztani.

Rántott, olajban sült ételek és gyorskaják

A gyorsételek szinte minden esetben tele vannak cukrokkal és sóval, hogy az ízüket feljavítsák. Ugyanez érvényes a különféle rántott, olajban sült ételekre is - lényegében bármi amit egy gyorsétteremben megkapsz. Elgondolkodtál már azon miért akarnak rábeszélni az XL üdítőre? Nem csak gazdasági okai vannak.

Alkohol

Természetesen ezzel kívánjuk befejezni a listánkat. Az alkohol rendkívüli módon dehidratál. Ez az egyik oka, miért érezzük olyan szörnyen magunkat másnaposan. Mindez annak a hatása, amit az alkohol az agyunkkal művel.

Amint alkoholtartalmú italokat fogyasztunk, egy üzenetet lesz közvetítve az agyba, amitől a test hirtelen sokkal kevesebb antidiuretikus hormont (ADH) állít elő. Hatására gyakoribb lesz a vizelési inger, így a test kevesebb vizet tud megtartani. Ezt azért teszi, hogy a test mielőbb meg tudjon szabadulni az alkoholtól. Ezért van az is, hogy az esti parti felét a fürdőszobában töltjük.

Az természetes, hogy ha többet használjuk a mosdót több vizet veszítünk és a népszerű hiedelemmel ellentétben nem lesz elég, ha iszunk egy pohár vizet, mielőtt ágyba fekszünk. Ha az este során alkoholos italokat fogyasztasz egészítsd ki egy-két pohár vízzel folyamatosan.

A tökéletes hidratáció megoldható, ha mindig figyelembe vesszük az elfogyasztott ételek tulajdonságait, só és cukortartalmukat. Megfelelő figyelemmel és tervezéssel, folyamatos vízfogyasztással tökéletes állapotban tudjuk tartani a testünket és szerveinket!

Hogy folyamatosan hidratált maradj, hordjál magaddal mindig egy palack vizet. A NorAqua motivációs kulacsok majdnem 1 liter űrtartalmúak és még segítségedre lesznek abban is, hogy jelzik az időskála segítségével, mennyit ittál a mai napon, illetve mennyit kellene innod :)

A NorAqua kulacsokról további információt itt találsz!

Sok sikert mindenkinek!